Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 30 listopada 2015

Wytrawne zawijańce z ciasta drożdżowego

Jeśli lubicie pizzę, ale chcecie ją podać w mniej oczywisty sposób polecam skorzystać z poniższego przepisu. Jako ciasto wykorzystałam przepis, który podałam wcześniej w poście pt.:  Pizza na cienkim cieście. Odnośnie farszu to kto co woli, moją propozycję przedstawiam poniżej.


Składniki farszu:
- pieczarki ok 300 g
- papryka czerwona
- słoik oliwek zielonych
- słoik suszonych pomidorów
- słoik koncentratu pomidorowego
- kilka plasterków szynki
- bazylia, sól, pieprz,

Przygotowanie:
Ciasto przygotowuję według przepisu: Pizza na cienkim cieście. Po pół godzinie, wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i rozwałkowuję. Stolnicę warto posypać mąką by ciasto nie przywarło. Staramy się uformować prostokąt, wtedy łatwo będzie nam zwijać ciasto. Na przygotowane ciasto kładziemy składniki naszego farszu. Na początku koncentrat pomidorowy łączymy z bazylią, solą i pieprzem. Powstały sos rozprowadzamy na ciasto. Następnie rozkładamy pozostałe składniki farszu.Całość zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku.

Powstałą roladkę kroimy na plastry grubości 2 cm.  Nie martwcie się, że przygotowane krążki przed pieczeniem nie są stabilne. Po upieczeniu ciasto wyrośnie i będą zwarte.Przygotowane krążki rozkładamy na papierze do pieczenia w równych odległościach. Pieczemy do zrumienienia (ok:15 min) w piekarniku rozgrzanym do 220C.


 Polecam :)
Auri

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print