Składniki:
- 500 g schabu
- 250 g pieczarek
- 3-4 łyżeczki pikantnej pasty paprykowo-bakłażanowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki chilli grys peperoncino
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Schab umyć i pokroić na kawałki grubości ok 1-1,5 cm. Posolić i popieprzyć z każdej ze stron. Przygotować marynatę, w tym celu wymieszać oliwę z oliwek, pastę paprykowo-bakłażanową i chilli. Mięso obtoczyć w marynacie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1 godz. (ja wstawiłam na całą noc). Pieczarki oczyścić i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć zamarynowane wcześniej mięso (ok. 2-3 minuty na każdej ze stron). Dodać pieczarki i smażyć jeszcze ok. 15-20 minut. Gotowe polecam podawać z ziemniakami i surówką. Sos z mięsa można zagęścić mąką.
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz