Łączna liczba wyświetleń

środa, 2 grudnia 2015

Schab w marynacie paprykowej z pieczarkami

Kupiłam na obiad schab i postanowiłam przygotować go inaczej niż tradycyjne schabowe. Wpadłam na pomysł zrobienia go w marynacie. Wykorzystałam to co miałam w domu. Schab wyszedł bardzo smaczny, trochę pikantny dzięki chilli. Ponieważ nie jestem fanką zagęszczanych sosów, zostawiam je takimi jakie są (chyba, że gotuje dla gości). Jeśli czujecie potrzebę, możecie śmiało zagęścić sos.


Składniki:

- 500 g schabu
- 250 g pieczarek
- 3-4 łyżeczki pikantnej pasty paprykowo-bakłażanowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki chilli grys peperoncino
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:

Schab umyć i pokroić na kawałki grubości ok 1-1,5 cm. Posolić i popieprzyć z każdej ze stron. Przygotować marynatę, w tym celu wymieszać oliwę z oliwek, pastę paprykowo-bakłażanową i chilli. Mięso obtoczyć w marynacie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1 godz. (ja wstawiłam na całą noc). Pieczarki oczyścić i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć zamarynowane wcześniej mięso (ok. 2-3 minuty na każdej ze stron). Dodać pieczarki i smażyć jeszcze ok. 15-20 minut. Gotowe polecam podawać z ziemniakami i surówką. Sos z mięsa można zagęścić mąką.




Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print