Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 7 lutego 2016

Sałatka z rukolą, słonecznikiem i żurawiną w sosie winegret

Dziś przedstawiam Wam mój pomysł na pyszną i szybką sałatkę. Pasuję ona zarówno do śniadania, obiadu lub kolacji. Robi się ją dosłownie w 15 min. Ja do sosu winegret dodałam olej z pestek dyni, ale nie jest on konieczny, można dać łącznie 4 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego oleju.
Polecam :)


Składniki (na ok. 4 osoby):

- ok. 75 g rukoli
- 0,5 szkl żurawiny suszonej
- ok. 0,25 szkl słonecznika
- ser pleśniowy Lazur Turkusowy (lub inny jaki lubicie)
- sos winegret ( 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 1 łyżeczka musztardy, szczypta soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu)

Wykonanie:

Rukolę umyć i osuszyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, pokroić ser w małą kostkę. Przygotować sos winegret: do szklanki lub miseczki wlać sok z cytryny lub ocet winny, dodać sól oraz opcjonalnie musztardę. Wymieszać, następnie dodać oliwę i olej, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do miski wrzucić umytą rukolę, słonecznik, żurawinę i ser, polać sosem i wymieszać.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print