Składniki:
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 szk ciepłego mleka
- 2,25 szkl mąki pszennej
- szczypta soli
- 0,25 szkl cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- dżem do nadziania
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Roztopić masło i zostawić do lekkiego przestudzenia. W 0,25 szkl ciepłego mleka rozpuścić drożdże i szczyptę cukru. Odstawić na około 5 minut. W misce wymieszać mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodać wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, letnie mleko (0,75 szkl) i jajko. Za pomocą łyżki połączyć wszystkie składniki (ciasto jest kleiste i mokre). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (25° C) na minimum 1 godzinę aby wyrosło. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Oprószyć blat mąką, przełożyć na niego ciasto i delikatnie je rozklepać na grubość około 2 cm (nie zagniatać i nie odgazowywać), aby nie uwolnić zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Szklanką obtoczoną w mące wyciąć pączki, uformować kulki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej olejem, zachowując odstępy (ja ciasto nabierałam łyżką na ręce posypane delikatnie mąką, ponieważ było tak kleiste, że nie dałam rady inaczej). Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Pozostałe ciasto lekko i krótko zagnieść, tylko by się ponownie połączyło i czynność powtórzyć. Piec przez ok. 7-10 min na środkowym poziomie piekarnika, grzanie góra-dół, w temp. 200° C do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Następnie piec pączki z drugiej blachy (po 30 minutach wyrastania). Gotowe pączki można nadziać dżemem, budyniem, masą kajmakową, a następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz