Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 7 lutego 2016

Pączki pieczone

Nie dawano znalazłam przepis na pączki pieczone (http://najsmaczniejsze.pl/2012/02/paczki-pieczone/ ). Przyznam, że bardzo mi się spodobał i pomyślałam, że spróbuję. Niestety raczej nie dodam go do moich ulubionych :(. Owszem samo przygotowanie szybkie, pączki zdrowsze bo nie smażone na tłuszczu. Tylko, że niestety po prostu mi nie wyszły, ciasto ładnie wyrosło, ale było tak lepkie, że musiałam potraktować je mąką bo nie byłabym w stanie uformować żadnego pączka. W smaku przypominają bułko-pączki więc jeśli jesteście fanami typowych pączków to nie polecam. Poniżej zdjęcie jednego z moich nie udanych pączków. Życzę powodzenia jeśli skusicie się na spróbowanie, może Wam wyjdą lepiej.



Składniki: 

- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 szk ciepłego mleka
- 2,25 szkl mąki pszennej
- szczypta soli
- 0,25 szkl cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- dżem do nadziania
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Roztopić masło i zostawić do lekkiego przestudzenia. W 0,25 szkl ciepłego mleka rozpuścić drożdże i szczyptę cukru. Odstawić na około 5 minut. W misce wymieszać mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodać wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, letnie mleko (0,75 szkl) i jajko. Za pomocą łyżki połączyć wszystkie składniki (ciasto jest kleiste i mokre). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (25° C) na minimum 1 godzinę  aby wyrosło. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Oprószyć blat mąką, przełożyć na niego ciasto i delikatnie je rozklepać na grubość około 2 cm (nie zagniatać i nie odgazowywać), aby nie uwolnić zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Szklanką obtoczoną w mące  wyciąć pączki, uformować kulki i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej olejem, zachowując odstępy (ja ciasto nabierałam łyżką na ręce posypane delikatnie mąką, ponieważ było tak kleiste, że nie dałam rady inaczej). Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Pozostałe ciasto lekko i krótko zagnieść, tylko by się ponownie połączyło i czynność powtórzyć. Piec przez ok. 7-10 min na środkowym poziomie piekarnika, grzanie góra-dół, w temp. 200° C do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Następnie piec pączki z drugiej blachy (po 30 minutach wyrastania). Gotowe pączki można nadziać dżemem, budyniem, masą kajmakową, a następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print