Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 9 lutego 2016

Krewetki z pietruszką na masełku

Polecam wam tą pyszną a zarazem prostą potrawę. Danie robię bardzo często, kiedy mamy ochote na pyszną kolacje. Obowiązkowo zawsze w towarzystwie białego wytrawnego wina oraz  świeżej, chrupiącej bagietki.  Przepis pochodzi ze strony: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/krewetki_z_patelni/przepis.html. Jest idealny więc nie podlegał dużej modyfikacji J



Składniki:

- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- krewetki tygrysie ok. 20 sztuk
- 50 ml białego wina
- papryka ostra mielona, pieprz, sól

Przygotowanie:

 Czosnek kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy i podpiekamy na nim czosnek. Dodajemy paprykę (możemy też użyć papryczkę chilli pokrojoną w kostkę).  Po około minucie kładziemy krewetki. Ja kupiłam krewetki obrane, tylko z ogonkami. Jeśli mamy krewetki w całości należy je obrać i pozbawić jelitka. Krewetki smażymy po minucie z każdej strony. Po tym czasie dodajemy wino i prużymy do wygotowania alkoholu. Dodajemy oliwę, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość podajemy z bagietką oraz kieliszkiem białego wytrawnego wina. Nie szczędźcie sobie masełka z patelni, bo smakuje wyśmienicie.  

Polecam :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print