Polecam wam tą pyszną a zarazem prostą potrawę. Danie robię
bardzo często, kiedy mamy ochote na pyszną kolacje. Obowiązkowo zawsze w
towarzystwie białego wytrawnego wina oraz
świeżej, chrupiącej bagietki. Przepis
pochodzi ze strony: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/krewetki_z_patelni/przepis.html.
Jest idealny więc nie podlegał dużej modyfikacji J
Składniki:
- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- krewetki tygrysie ok. 20 sztuk
- 50 ml białego wina
- papryka ostra mielona, pieprz, sól
Przygotowanie:
Czosnek kroimy w
drobną kostkę. Masło roztapiamy i podpiekamy na nim czosnek. Dodajemy paprykę (możemy też użyć papryczkę chilli pokrojoną w kostkę). Po około minucie kładziemy krewetki. Ja
kupiłam krewetki obrane, tylko z ogonkami. Jeśli mamy krewetki w całości należy
je obrać i pozbawić jelitka. Krewetki smażymy po minucie z każdej strony. Po
tym czasie dodajemy wino i prużymy do wygotowania alkoholu. Dodajemy oliwę, pokrojoną
natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość
podajemy z bagietką oraz kieliszkiem białego wytrawnego wina. Nie szczędźcie
sobie masełka z patelni, bo smakuje wyśmienicie.
Polecam :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz