Przepis na tą tartę znalazłam na następującej stronie, ponieważ uwielbiam Rafaelo oraz wszelkie kokosowe łakocie musiałam go spróbować. Przyznam, że tarta jest całkiem smaczna, choć trochę jej brakuję do tytułowego Rafaelo, ale jak dla mnie jest super. Polecam, można ją też wykonać bardziej w postaci tortu, tzn. wyłożyć płaski spód w tortownicy i na to masę.
Składniki:
Na spód:
- 230 g wafelków z nadzieniem kokosowym (nie polanych czekoladą)
- 120 g masła
- 70 g wiórków kokosowych
Na masę:
- 200 g białej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki
- 100 g wiórków kokosowych
Do dekoracji:
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- płatki migdałowe (opcjonalnie, ja nie dałam)
Wykonanie:
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Wafelki zmielić za pomocą blendera, połączyć z wiórkami kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyc formę do tarty lub tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Ubić śmietanę na sztywno, następnie dodawać do niej cienkim strumieniem czekoladę, cały czas ubijając. Na końcu wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i przełożyć na wcześniej przygotowany spód. Wierzch przyozdobić wiórkami kokosowymi i ewentualnie płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce min 4 godziny. Aby się dobrze kroiło najlepiej wyciągnąć z lodówki 15 minut przed podaniem.
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz