Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 31 stycznia 2016

Pstrąg z salsą pomidorowo-paprykową i pieczonymi ziemniakami.


Inspirację do tego dania zaczerpnęłam z przepisu znalezionego na ulotce promocyjnej sklepu Biedronka. Trochę całość przerobiłam i efektem stał się całkiem pyszny obiad. Dużym zaskoczeniem była dla mnie salsa pomidorowa z oliwkami. Smakuje pysznie i idealnie łączy się z rybą. Polecam wypróbować.

Składniki:
- 2 świeże pstrągi patroszone
- 3 cebule
- pół cytryny
- 1 papryka
- 1 pomidor
- pół słoika drylowanych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 6 dorodnych ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków
- sól, pieprz, cukier, rozmaryn, olej

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w cząstki. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy przyprawą do ziemniaków. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Rozpoczynamy pieczenie ziemniaków.  
Czas na przygotowanie pstrągów. Ryby myjemy i osuszamy. Skrapiamy je olejem i posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem.Wnętrze ryby również przyprawiamy, wypełniamy plasterkami cytryny oraz cebuli. Tak przyprawione pstrągi kładziemy do piekarnika. Rybki muszą się piec 25-30 min, ziemniaki ok. 50 min.  
 Teraz wystarczy tylko zrobić salsę pomidorową. W tym celu kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę. Szklimy na oleju. Dodajemy pokrojoną paprykę. Kidy zmięknie należy dodać pokrojonego pomidora. Całość gotujemy do odparowania nadmiarowej ilości sosu.  Pod koniec gotowania dodajemy oliwki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.
Obiadek gotowy J

Smacznego J

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print