Inspirację do tego dania zaczerpnęłam z przepisu
znalezionego na ulotce promocyjnej sklepu Biedronka. Trochę całość przerobiłam i efektem stał się
całkiem pyszny obiad. Dużym zaskoczeniem była dla mnie salsa
pomidorowa z oliwkami. Smakuje pysznie i idealnie łączy się z rybą. Polecam
wypróbować.
Składniki:
- 2 świeże pstrągi patroszone
- 3 cebule
- pół cytryny
- 1 papryka
- 1 pomidor
- pół słoika drylowanych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 6 dorodnych ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków
- sól, pieprz, cukier, rozmaryn, olej
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w cząstki. Skrapiamy
oliwą, przyprawiamy przyprawą do ziemniaków. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C.
Rozpoczynamy pieczenie ziemniaków.
Czas
na przygotowanie pstrągów. Ryby myjemy i osuszamy. Skrapiamy je olejem i
posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem.Wnętrze ryby również przyprawiamy, wypełniamy plasterkami cytryny oraz
cebuli. Tak przyprawione pstrągi kładziemy do piekarnika. Rybki
muszą się piec 25-30 min, ziemniaki ok. 50 min.
Teraz wystarczy tylko zrobić salsę pomidorową. W tym celu kroimy cebulę
i czosnek w drobną kostkę. Szklimy na oleju. Dodajemy pokrojoną paprykę. Kidy zmięknie należy dodać pokrojonego pomidora. Całość gotujemy do
odparowania nadmiarowej ilości sosu. Pod
koniec gotowania dodajemy oliwki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.
Obiadek gotowy J
Smacznego J
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz