Łączna liczba wyświetleń

sobota, 30 stycznia 2016

Sałatka z kiełkami i kurczakiem

Inspirację do tej sałatki zaczerpnęłam z rodzinnego spotkania, na którym ją jadłam pierwszy raz. Połączenie bardzo mi zasmakowało, więc postanowiłam powtórzyć ją w domu. Należy jednak zwrócić uwagę iż w oryginalnej wersji były jeszcze gotowane gruszki, które ja pominęłam na prośbę mojego męża.

Składniki:
- pojedynczy filet z kurczaka
- 1/2 opakowania rukoli ( można użyć mix- u sałat, według upodobania)
-1/2 opakowania kiełków brokułów
- 1 cebula
- 1 słoik pomidorów suszonych z ziołami w oleju
-garść prażonych ziaren słonecznika i dyni
- papryka słodka, pieprz, bazylia, sos sojowy do przyprawienia mięsa
Sos:
- musztarda 2 łyżeczki
- oliwa ( najlepiej z suszonych pomidorów - jest bardziej aromatyczna)
- łyżeczka octu lub soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy i pieczemy do zrumienienia. Rukolę płuczemy i wraz z kiełkami wykładamy do miski.Pomidory kroimy i układamy na sałacie. Ziarna prażymy, posypujemy nimi całość. Czas na przygotowanie sosu. Wszystkie składniki łączymy i energicznie mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek. Polewamy nim sałatkę. Na górę kładziemy kawałki kurczaka.
Smacznego
Auri :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print