Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 8 grudnia 2015

Drożdżowy kwiatek z kremem czekoladowo-orzechowym

Drożdżowy kwiatek to przepis trochę pracochłonny, więc nie dla każdego. Stanowi miłą dla oka odmianę ciasta drożdżowego, zwłaszcza jeżeli spodziewamy się gości i chcemy się przed nimi popisać. Mój kwiatek nie wyszedł idealny, ale mi się i tak podobał. Życzę Wam aby wasze wypieki były znacznie piękniejsze. Gotowy można posmarować lukrem.


Składniki:

- 4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru + 1 łyżeczka do zaczynu
- 3/4 szkl. ciepłego mleka
- 20 g drożdży
- 30 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 5-6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego

Wykonanie:

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy zaczyn na ok. 15 min. W misce mieszamy mąkę, cukier i roztopione wystudzone masło. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i jajka, całość zagniatamy lub miksujemy za pomocą haków (jeśli ciasto będzie mokre dosypać mąkę). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką przez około godzinę.Po tym czasie zagniatamy je i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Jeden płat drożdżowy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy 2 łyżkami kremu czekoladowo-orzechowego, zostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca od brzegów. Przykrywamy kolejnym plackiem - czynność powtarzamy, wierzchniego placka nie smarujemy. Jeżeli chcemy mieć idealnie okrągły placek, możemy wziąć talerz lub inne naczynie o śr. około 28 cm, przyłożyć do ciasta i nadmiar wykroić nożem lub rolką do pizzy (ja tego nie robiłam). Na środku ciasta szklanką odciskamy mały okrąg. Ciasto kroimy jak tort na 16 równych kawałków - pozostawiając nienaciętą część od środka (okrąg zaznaczony szklanką). Chwytamy w ręce po dwa kawałki koło siebie i przekręcamy trzy razy do zewnątrz. Przekręcone kawałki łączymy ze sobą po dwa na brzegach. Powinno nam powstać 8 tzw. par. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 20 min do zarumienienia skórki.
 










Smacznego :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print