Składniki:
- 4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru + 1 łyżeczka do zaczynu
- 3/4 szkl. ciepłego mleka
- 20 g drożdży
- 30 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 5-6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy zaczyn na ok. 15 min. W misce mieszamy mąkę, cukier i roztopione wystudzone masło. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i jajka, całość zagniatamy lub miksujemy za pomocą haków (jeśli ciasto będzie mokre dosypać mąkę). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką przez około godzinę.Po tym czasie zagniatamy je i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na
podsypanej mąką stolnicy na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Jeden płat drożdżowy
przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy 2 łyżkami kremu czekoladowo-orzechowego, zostawiając
ok. 1-2 cm wolnego miejsca od brzegów. Przykrywamy kolejnym plackiem -
czynność powtarzamy, wierzchniego placka nie smarujemy. Jeżeli chcemy mieć idealnie okrągły placek, możemy wziąć talerz lub inne naczynie o
śr. około 28 cm, przyłożyć do ciasta i nadmiar wykroić nożem lub
rolką do pizzy (ja tego nie robiłam). Na środku ciasta szklanką odciskamy mały okrąg. Ciasto kroimy jak tort na 16 równych kawałków - pozostawiając nienaciętą część od środka (okrąg zaznaczony szklanką). Chwytamy w ręce po dwa kawałki koło siebie i przekręcamy trzy razy do zewnątrz. Przekręcone kawałki łączymy ze sobą po dwa na brzegach. Powinno nam powstać 8 tzw. par. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20
min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem. Pieczemy w temp. 180°C przez
ok. 20 min do zarumienienia skórki.
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz