Uwielbiam pizze na cienkim cieście, dlatego bardzo często ją piekę na obiad lub kolację. Dla miłośników takiego dania polecam poniższy przepis. Ciasto jest idealnie cienkie i elastyczne a nadzienie zależy tylko od Was. Przepis jest wynikiem wielu prób i błędów, w których efekcie uzyskałam idealne proporcje. Moja pizza jest wersją trochę odtłuszczoną ponieważ nie zawiera sera. Warto również wypróbować Pizzę na mące razowej. Polecam :)
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki (pszenna lub tortowa)
- drożdże (20g)
- 2 łyżki oliwy z olwek
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżki cukru i łyżka mąki do zaczynu drożdżowego
- 3/4 szklanki Ciepłego mleka
- łyżeczka suszonej bazylii
Składniki na farsz:
- koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 dag pieczarek
- pół papryki czerwonej
- 2 pomidory
- filet z kurczaka
- papryka słodka, bazylia, sól, pieprz
- cebula
- ogórek kwaszony
Opcjonalnie do farszu należy dodać ser. Ja z powodu niechęci do tłuszczów nasyconych zrezygnowałam z tego składnika.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z łyżką mąki i cukrem. Odstawiam na
kwadrans w ciepłe miejsce aż zaczną pracować. Do miski wysypuję mąkę i sól, bazylię, wlewam oliwę i dodaję drożdżowy roztwór. Ciasto trzeba dokładnie zagnieść, będzie kleić się do palców więc można podsypywać jeszcze
odrobiną mąki. Kiedy ciasto będzie już odchodzić od rąk należy uformować kulę i włożyć w ciepłe miejsce na ok 30 min aż ciasto wyrośnie.
W tym czasie przygotowałam farsz. Na początku myje filet z kurczaka i pokroiłam w kostkę. Przyprawiłam ziołami, solą pieprzem oraz papryką. Do marynaty dodaję również łyżkę oliwy z oliwek. Całość mieszam i smażę na patelni aż do zrumienienia. Umyte pieczarki kroje w plastry. Cebulę w piórka. Kiedy kurczak się zrumieni przekładam go do miski a na patelni podpiekam cebulę i wrzucam pieczarki. Dzięki temu pieczarka nie puści wody w czasie pieczenia pizzy. Teraz wystarczy zrobić jeszcze sos pomidorowy. W tym celu koncentrat mieszam z pozostałą bazylią, łyżką oliwy oraz 2 łyżkami wody mineralnej. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Po 30 min ciasto trzeba rozwałkować. Boki pizzy zawinąć aby farsz nie wypadł. Pizzę posmarować przygotowanym sosem a na sos resztę składników farszu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C przez ok 20 min. Najlepszym wskaźnikiem gotowej pizzy są podrumienione boki.
Smaczneg :)
Łączna liczba wyświetleń
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz