Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 8 listopada 2015

Pizza na cienkim cieście

Uwielbiam pizze na cienkim cieście, dlatego bardzo często ją piekę na obiad lub kolację. Dla miłośników takiego dania polecam poniższy przepis. Ciasto jest idealnie cienkie i elastyczne a nadzienie zależy tylko od Was.  Przepis jest wynikiem wielu prób i błędów, w których efekcie uzyskałam idealne proporcje. Moja pizza jest wersją trochę odtłuszczoną ponieważ nie zawiera sera. Warto również wypróbować Pizzę na mące razowej. Polecam :)


Składniki na ciasto:
- 250 g mąki (pszenna lub tortowa)
- drożdże (20g)
- 2 łyżki oliwy z olwek 
- płaska łyżeczka soli 
- pół łyżki cukru i łyżka mąki do zaczynu drożdżowego
- 3/4 szklanki Ciepłego mleka
- łyżeczka suszonej bazylii

Składniki na farsz:
- koncentrat pomidorowy 
- 2  łyżki oliwy z oliwek
- 30 dag pieczarek
- pół papryki czerwonej
- 2 pomidory
- filet z kurczaka
- papryka słodka, bazylia, sól, pieprz 
- cebula
- ogórek kwaszony
Opcjonalnie do farszu należy dodać ser. Ja z powodu niechęci do tłuszczów nasyconych zrezygnowałam z tego składnika.



Przygotowanie:
 Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z łyżką mąki i cukrem. Odstawiam na kwadrans  w ciepłe miejsce aż zaczną pracować. Do miski wysypuję mąkę i sól, bazylię, wlewam oliwę i dodaję drożdżowy roztwór. Ciasto trzeba dokładnie zagnieść, będzie kleić się do palców więc można podsypywać jeszcze odrobiną mąki. Kiedy ciasto będzie już odchodzić od rąk należy uformować kulę i włożyć w ciepłe miejsce na ok 30 min aż ciasto wyrośnie.
W tym czasie przygotowałam farsz. Na początku myje filet z kurczaka i pokroiłam w kostkę. Przyprawiłam ziołami, solą pieprzem oraz papryką. Do marynaty dodaję również łyżkę oliwy z oliwek. Całość mieszam i smażę na patelni aż do zrumienienia. Umyte pieczarki kroje w plastry. Cebulę w piórka. Kiedy kurczak się zrumieni przekładam go do miski a na patelni podpiekam cebulę i wrzucam pieczarki. Dzięki temu pieczarka nie puści wody w czasie pieczenia pizzy. Teraz wystarczy zrobić jeszcze sos pomidorowy. W tym celu koncentrat mieszam z pozostałą bazylią, łyżką oliwy oraz 2 łyżkami wody mineralnej. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Po 30 min ciasto trzeba rozwałkować. Boki pizzy zawinąć aby farsz nie wypadł. Pizzę posmarować przygotowanym sosem a na sos resztę składników farszu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C przez ok 20 min. Najlepszym wskaźnikiem gotowej pizzy są podrumienione boki. 
Smaczneg :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print