Polecam :)
Składniki (na ok. 4 osoby):
- ok. 75 g rukoli
- 0,5 szkl żurawiny suszonej
- ok. 0,25 szkl słonecznika
- ser pleśniowy Lazur Turkusowy (lub inny jaki lubicie)
- sos winegret ( 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 1 łyżeczka musztardy, szczypta soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu)
Wykonanie:
Rukolę umyć i osuszyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, pokroić ser w małą kostkę. Przygotować sos winegret: do szklanki lub miseczki wlać sok z cytryny lub ocet winny, dodać sól oraz opcjonalnie musztardę. Wymieszać, następnie dodać oliwę i olej, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do miski wrzucić umytą rukolę, słonecznik, żurawinę i ser, polać sosem i wymieszać.
Smacznego

Brak komentarzy :
Prześlij komentarz