Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 30 listopada 2015

Tagliatelle z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Poniższe danie jadłam pierwszy raz u cioci dawno, dawno temu. Przepis jest bardzo szybki i prosty, przygotowanie zajmuję ok. 30 min. Makaron można dać dowolny, kto co lubi. Należy podawać ciepły tuż po przygotowaniu, gdyż bardzo szybko stygnie na talerzu.



Składniki:

Dla 4 osób:
- 500 g makaronu Tagliatelle
- 2-3 puszki tuńczyka w kawałkach w wodzie lub w oleju (ja miałam 2 w wodzie, 1 w oleju)
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku posiekanego na drobno
- 400 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek . Wrzucić tuńczyka odsączonego z wody i tuńczyka z olejem, dodać śmietanę, koperek, sól i pieprz. Chwile jeszcze podusić na wolnym ogniu żeby sos był ciepły. Na talerz nałożyć makaron i polać sosem.

Smacznego :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print