Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 26 stycznia 2017

Sernik kajmakowy

Uwielbiam serniki i ich różnorodność. Tym razem postanowiłam upiec sernik kajmakowy z odrobiną słonej nuty.

 

Składniki:

- 300 g herbatników
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 1 kg sera
- puszka masy kajmakowej (300 g do sernika, reszta na polewę)
- 1/3 szkl cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka łyżek mleka
- 100 g solonych orzeszków ziemnych

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować tortownice o średnicy 25-28 cm wyłożoną papierem do pieczenia ( w zależności od średnicy naszej formy, sernik będzie wyższy lub niższy, ja miałam tortownice kwadratową o średnicy 28 cm)
Czekoladę roztopić razem z masłem i zostawić do ostudzenia. Ciastka dokładnie rozdrobnić za pomocą tłuczka lub malaksera.Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszać. Całość wyłożyć na tortownicę, dokładnie uklepać łyżką i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski włożyć ser, masę kajmakową (300 g), mąkę, cukier. Miksować ok 2-3 minuty na małych obrotach, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 90 minut. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Resztę kajmaku wymieszać z odrobiną mleka i podgrzać (najlepiej puszkę wstawić do garnka z gotującą wodą i mieszać w celu połączenia się obydwu składników). Tak przygotowanym kajmakiem posmarować wierzch sernika i posypać uprażonymi orzeszkami. Sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.


Smacznego :)

Inspiracja:
http://chlebmiejski.blogspot.com/2014/01/sernik-kajmakowy-z-solonymi-orzeszkami.html
http://www.ivkawkuchni.pl/2013/06/sernik-kajmakowy.html

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print