Przepis na tę zupę dostałam od kuzynki. Jedyną moją modyfikacją było dodanie do niej pieprzu i fileta z kurczaka.
Składniki:
(dla 4 osób)
- 4 kawałki fileta z kurczaka przyprawionego przyprawą do kurczaka i ugotowanego (ja gotuje 10 min w szybkowarze)
- 400 g marchwi
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1-1,5 łyżki soli
- 1-1,5 łyżki zmielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Czosnek i cebulę posiekać i podsmażyć na maśle lub oleju. Marchew drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do smażonej cebuli. Gdy zmięknie, dosypać opłukaną soczewicę. Przemieszać, zalać bulionem, przyprawić i przykryć. Gotować do miękkości soczewicy (ok. 20 minut), a następnie dolać mleko kokosowe i rozdrobnić blenderem. Podawać z pokrojoną piersią z kurczaka.
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz