Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 125 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 420 g mąki
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej
- 1 słoik dżemu (mój miał 390 g, dałam dżem malinowy)
- czekolada lub polewa czekoladowa (opcjonalnie do dekoracji)
- wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem. Następnie dodawać jajka, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać dżem. Ciasto wyłożyć do formy keksowej długości ok. 30 cm wysmarowanej olejem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180°C przez ok 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Gotowe i wystudzone ciasto można dowolnie przyozdobić np. gotową polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz