Łączna liczba wyświetleń

środa, 7 grudnia 2016

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe nie zawiera miodu dlatego nie koniecznie każdy uzna je za piernik. Dla mnie liczy się przede wszystkim smak. Jeżeli chcecie się cieszyć smakiem piernika, a nie zdążyłyście go upiec wcześniej to polecam upiec to ciasto, możecie zrobić to nawet w wigilię, gdyż przepis jest szybki i prosty. Przepis pochodzi z następującej strony
Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Składniki:

- 125 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 420 g mąki
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej
- 1 słoik dżemu (mój miał 390 g, dałam dżem malinowy)
- czekolada lub polewa czekoladowa (opcjonalnie do dekoracji)
- wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:

Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem. Następnie dodawać jajka, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać dżem. Ciasto wyłożyć do formy keksowej długości ok. 30 cm wysmarowanej olejem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180°C przez ok 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Gotowe i wystudzone ciasto można dowolnie przyozdobić np. gotową polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi.

    Smacznego :)

    Brak komentarzy :

    Prześlij komentarz

    Print