Łączna liczba wyświetleń

piątek, 30 września 2016

Babka dyniowa z kakao


Przepis na babkę pochodzi z następującej strony. Babka wychodzi naprawdę pyszna, jest łatwa i szybka w wykonaniu. Moja nie wygląda niestety tak efektownie, gdyż kładłam na przemian ciasto raz jasne, raz ciemne, a nie łyżeczką po kolei. W smaku jest mocno kakaowa, po prostu pyszna :)


Składniki:

- 2 szkl cukru
- 3 szkl mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szkl oleju
- ok. 325 g puree z dyni lub zblenderowanej dyni
- 8 łyżek kakao

Wykonanie:

W misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sypkie, z wyjątkiem kakao. Następnie dodać pozostałe produkty, całość zamieszać trzepaczką lub drewnianą łyżką. Przelać połowę ciasta do drugiej miski i dodać kakao do jednej z nich. Do natłuszczonej formy nakładać na przemian po łyżce dyniowego i kakaowego ciasta. Piec w temp. 180°C (termoobieg) przez ok 50-60 minut do suchego patyczka.


Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print