Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 22 września 2016

Kakaowa babka dyniowa

Rozpoczął się sezon dyniowy. W tym roku udało mi się zebrać bardzo dorodne plony:)Dwie olbrzymie dynię. Obecnie dojrzewają mi jeszcze 4 mniejsze. Mając taką dużą ilość dyni część rozdałam po rodzinie i znajomych, dużą część zamroziłam, a z reszty popiekłam różne wypieki. Dziś zaprezentuję Wam jeden z nich, pyszną babkę. Ciasto wychodzi wilgotne, wydaję się być lekko zakalcowate, ale jest pyszne. Polecam :)


Składniki:

- 2,75 szkl mąki
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,25 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szkl oleju
- 1,5 szkl cukru
- 5 jajek rozmiar M
- 500 g zblenderowanej dyni

Wykonanie:

W misce wymieszać: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir. W drugiej misce ubić mikserem na puszystą masę cukier z olejem i jajkami. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z dynią. Gotowe ciasto wylać do silikonowej formy na babkę, lub zwykłej (wysmarowanej olejem). Piec w temp. 180°C przez ok 60-70 min (termoobieg) do tzw suchego patyczka.



Moje zbiory
Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print