Łączna liczba wyświetleń

środa, 31 sierpnia 2016

Kruche ciasto z powidłami i bezą

Miałam pisać częściej, ale niestety trudno mi znaleźć czas przy moim Kochanym Maluchu. Dzisiaj się udało, więc wrzucam przepis na kruche ciasto, które powstało z myślą o wszystkich, którzy nie mogą spożywać nabiału. Przy okazji dnia bloggera życzę wszystkim bloggerom i czytelnikom wszystkiego najlepszego :)


Składniki:

- słoik powideł

Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 0,5 szklanki oleju

Beza:
- 4 białka
- 230 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce i zmiksować. Wysypać na natłuszczoną olejem blachę, ugnieść łyżką. Piec 10 min. w temp. 170°C (termoobieg, środkowa półka). Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać ocet i stopniowo cukier z mąką. Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć powidła, na to nałożyć bezę. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok 25 minut.


Smacznego   
Małgorzata

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print