Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 9 sierpnia 2016

Ciasto a'la sernik na zimno

Dawno niczego nie pisałam na blogu, ponieważ 2,5 miesiąca temu zostałam mamą i przyznam, że po prostu nie miałam czasu. Teraz postaram się nadrobić zaległości i w miarę możliwości dodawać nowe posty. Dziś proponuję Wam ciasto a'la sernik na zimno tylko ze śmietany 30%. Deser ten powstał przez przypadek, ponieważ zamiast śmietanki kupiłam śmietanę i musiałam ją jakoś zużyć. Niestety nie mogłam spróbować mojego wyrobu ponieważ jestem obecnie na diecie bez białka mleka krowiego, gdyż mój mały szkrab ma skazę białkową.



Składniki:

- 1 l śmietany 30%
- 0,25 galaretki cytrynowej
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 4 łyżki żelatyny
- woda
- 2 łyżki kakao
- 10-11 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Galaretkę cytrynową (0,25 opakowania) rozpuścić w ok.125 ml gorącej wody i zostawić do stężenia.  Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Gdy brzoskwiniowa galaretka zacznie już tężeć możemy przygotować śmietanę. W misce umieszczamy 500 ml śmietany, dodajemy 4 łyżki cukru pudru i miksujemy, następnie dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową i całość dokładnie miksujemy. Keksówkę o długości 30 cm (lub dłuższą) wykładamy w całości papierem do pieczenia. Na spód wykładamy rozdrobnioną galaretkę cytrynową, na nią wylewamy śmietanę zmiksowaną z galaretką brzoskwiniową, wstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100 ml zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. W misce umieszczamy 500 ml śmietany dodajemy 6-7 łyżek cukru pudru i 2 łyżki kakao, miksujemy. Żelatynę podgrzewamy, gdy lekko ostygnie dodajemy do niej trochę masy śmietanowo-kakaowej w celu zahartowania, a następnie przelewamy do masy i całość miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy do keksówki na wierzch poprzedniej stężałej masy. Całość umieszczamy w lodówce na min 1 godzinę. Po tym czasie podkładamy pod keksówkę talerz na którym chcemy umieścić nasz deser, przechylamy keksówkę do góry nogami tak aby ciasto wypadło na talerz i zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia.



Polecam Gosia
Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print