Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 2 sierpnia 2016

Kotleciki warzywne

Warzywne kotleciki to fajna alternatywa dla popularnych klopsów. Polecam wszystkim nie tylko wegetarianom, ponieważ jest to smaczne i zdrowe warzywne danie.  Myślę iż na stałe wejdą one do mojej kuchni.


Składniki:

- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- seler
-por
- cebula
- czosnek
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz, bazylia, paprykę

Przygotowanie:


Warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Możemy również przyrządzić je na prze.  Ostudzone warzywa rozdrabniamy za pomocą urządzenia do robienia purre. Cebulę smażymy na oleju do zrumienienia.  Dodajemy do warzyw. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i przyprawiamy całość. Musimy uzyskać konsystencję mięsa mielonego,  więc dodajemy trochę bułki tartej. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i formujemy klopsy. Optaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju do zrumienienia.
Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print