Warzywne kotleciki to fajna alternatywa dla popularnych
klopsów. Polecam wszystkim nie tylko wegetarianom, ponieważ jest to smaczne i
zdrowe warzywne danie. Myślę iż na stałe wejdą one do mojej kuchni.
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- seler
-por
- cebula
- czosnek
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz, bazylia, paprykę
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Możemy również
przyrządzić je na prze. Ostudzone
warzywa rozdrabniamy za pomocą urządzenia do robienia purre. Cebulę smażymy na
oleju do zrumienienia. Dodajemy do
warzyw. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i przyprawiamy całość. Musimy uzyskać konsystencję mięsa mielonego, więc dodajemy trochę bułki tartej. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i formujemy klopsy. Optaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju do zrumienienia.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz