Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 31 lipca 2016

Drożdżowe bułeczki

Świeże pieczywo to kluczowy składnik spokojnego sobotniego lub niedzielnego śniadania. Postanowiłam dziś je wykonać samodzielnie. Miałam resztę drożdży, wiec powstały pyszne bułeczki. Przepis pochodzi ze strony: http://www.chleby.info/2014/10/buki-pszenne.html. Domowe bułeczki są mięciutkie pulchne i długo zachowują świeżość.  Można je zjeść ze smakiem nawet po dwóch dniach. 

Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 140 ml mleka 0,5 %
- 140 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 40 g masła
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do ostygnięcia.  Mleko podgrzewam i do letniego dodaje cukier i łyżkę mąki. Rozdrobnione drożdże rozpuszczam w mleku i odstawiam do wyrośnięcia (ok. 15 min). Wszystkie składniki ciasta łącze wyrabiam przez ok. 15 minut aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Po tym czasie odstawiam ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę. Nastepnie powtórnie chwilę wyrabiam i formuję bułeczki. Karzdą bułkę nacinam tępą częścią noża. Z tej porcji  wychodzi 9 bułek.  Odkładam je na forme wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia przykryte ręcznikiem (ok. 40 min) Piekę w 200 C przez ok. 15 min.
 Smacznego J

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print