Świeże pieczywo to kluczowy składnik spokojnego sobotniego lub niedzielnego śniadania. Postanowiłam dziś je wykonać samodzielnie. Miałam resztę
drożdży, wiec powstały pyszne bułeczki. Przepis pochodzi ze strony: http://www.chleby.info/2014/10/buki-pszenne.html. Domowe bułeczki są mięciutkie pulchne i długo zachowują świeżość. Można je zjeść ze smakiem nawet po dwóch dniach.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 140 ml mleka 0,5 %
- 140 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 40 g masła
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do
ostygnięcia. Mleko podgrzewam i do
letniego dodaje cukier i łyżkę mąki. Rozdrobnione drożdże rozpuszczam w mleku i
odstawiam do wyrośnięcia (ok. 15 min). Wszystkie składniki ciasta łącze
wyrabiam przez ok. 15 minut aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Po tym
czasie odstawiam ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę. Nastepnie powtórnie chwilę wyrabiam i formuję bułeczki. Karzdą bułkę nacinam tępą częścią noża. Z tej porcji wychodzi 9 bułek. Odkładam je na forme wyłożoną papierem do
pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia przykryte ręcznikiem (ok. 40 min) Piekę w
200 C przez ok. 15 min.
Smacznego J
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz