Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 18 lipca 2016

Ogórki małosolne

Aktualnie jest dobra pora na zrobienie małosolnych ogórków.  Są idealne do chleba oraz sałatki. Polecam spróbować zrobić je samemu ponieważ te ze sklepu nie są już takie dobre. Kluczem do zrobienia pysznych ogórków małosolnych są dobre składniki. Najważniejsze  są ogórki. Muszą być one świeże i ze sprawdzonego źródła. Często kupne ogórki są zrywane przed upływem karencji po oprysku co może powodować gnicie ogórków w czasie kiszenia. 


Składniki:

- ogórki świeże średniej wielkości ( duże mogą mieć dziury i twarde pestki)- ok. 0,5 kg
- koper
- ząbek czosnku
- korzeń chrzanu
- łyżka soli
- woda

Przygotowanie:


Podane składniki na jeden słoik typu  weck  pod gumę.  Na dno słoika kładę koper oraz ząbek czosnku i chrzan. Słoik wypełniam ogórkami. Muszą być ciasno ułożone by nie wypłynęły kiedy zaleje się je wodą.  Wsypujemy sól i zalewamy całość zimną wodą.  Należy pamiętać by woda zakryła całe ogórki. Słoik zamykamy i kładziemy na podstawkę ponieważ należy pamiętać, ze podczas procesu kiszenia część wody może wypłynąć ze słoika.  W zależności od temperatury ogórki są gotowe do jedzenia  po 2 lub 3 dniach. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print