Aktualnie jest dobra pora na zrobienie małosolnych ogórków. Są idealne do chleba oraz sałatki. Polecam
spróbować zrobić je samemu ponieważ te ze sklepu nie są już takie dobre.
Kluczem do zrobienia pysznych ogórków małosolnych są dobre składniki.
Najważniejsze są ogórki. Muszą być one
świeże i ze sprawdzonego źródła. Często kupne ogórki są zrywane przed upływem
karencji po oprysku co może powodować gnicie ogórków w czasie kiszenia.
Składniki:
- ogórki świeże średniej wielkości ( duże mogą mieć dziury i
twarde pestki)- ok. 0,5 kg
- koper
- ząbek czosnku
- korzeń chrzanu
- łyżka soli
- woda
Przygotowanie:
Podane składniki na jeden słoik typu weck
pod gumę. Na dno słoika kładę
koper oraz ząbek czosnku i chrzan. Słoik wypełniam ogórkami. Muszą być ciasno
ułożone by nie wypłynęły kiedy zaleje się je wodą. Wsypujemy sól i zalewamy całość zimną
wodą. Należy pamiętać by woda zakryła
całe ogórki. Słoik zamykamy i kładziemy na podstawkę ponieważ należy pamiętać,
ze podczas procesu kiszenia część wody może wypłynąć ze słoika. W zależności od temperatury ogórki są gotowe
do jedzenia po 2 lub 3 dniach.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz