Łączna liczba wyświetleń

piątek, 15 lipca 2016

Drobiowa zupa z curry i mleczkiem kokosowym

Inspirację do wykonania tej potrawy zaczerpnęłam z przepisu, który kiedyś dostałam od mojej koleżanki.  Musiałam jednak trochę zmodyfikować go do moich potrzeb. Polecam spróbować to danie, bo ma wyrazisty azjatycki smak.



Składniki:

- podudzia z kurczaka (można użyć też filetów z podudzi)
- marchew, pietruszka,  seler, por,  duża cebula
- pół puszki mleczka kokosowego
- półtora litra wody
- sos sojowy
- papryka czerwona
- cytryna
- sól, pieprz, curry, papryka słodka
- olej do pieczenia

Przygotowanie:

Podudzia z kurczaka filetujemy (można też usunąć skórkę). Każdy kawałek tniemy na cztery mniejsze i przyprawiamy solą pieprzem oraz słodką papryką.  Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso na rumiano.  Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli całość zalewamy wodą i przykrywamy. Seler i pietruszkę przekrajmy na kilka części. Resztę warzyw kroimy w małą kostkę. Całość gotujemy do miękkości warzyw oraz mięsa (ok. 20 min). Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe, curry, startą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny oraz sos sojowy. Danie jest gotowe do podania.
Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print