Inspirację do wykonania tej potrawy zaczerpnęłam z przepisu, który kiedyś dostałam od mojej koleżanki. Musiałam jednak trochę zmodyfikować go do moich potrzeb. Polecam
spróbować to danie, bo ma wyrazisty azjatycki smak.
- podudzia z kurczaka (można użyć też filetów z podudzi)
- marchew,
pietruszka, seler, por, duża cebula
- pół puszki mleczka kokosowego
- półtora litra wody
- sos sojowy
- papryka czerwona
- cytryna
- sól, pieprz, curry, papryka słodka
- olej do pieczenia
Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka filetujemy (można też usunąć skórkę).
Każdy kawałek tniemy na cztery mniejsze i przyprawiamy solą pieprzem oraz
słodką papryką. Na rozgrzanym oleju
podsmażamy mięso na rumiano. Następnie
dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli całość zalewamy
wodą i przykrywamy. Seler i pietruszkę przekrajmy na kilka części. Resztę
warzyw kroimy w małą kostkę. Całość
gotujemy do miękkości warzyw oraz mięsa (ok. 20 min). Po tym czasie dodajemy
mleczko kokosowe, curry, startą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny oraz
sos sojowy. Danie jest gotowe do
podania.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz