Często robię kurczaka curry jednak dodaję śmietanę oraz
pomidory z puszki. Przepis ma mojego kurczaka curry możecie znaleźć tutaj: Dziś
postanowiłam dodać mleczko kokosowe i zrezygnować z pomidorów, by osiągnąć
bardziej aksamitny jednorodny sos.
Składniki:
- filet z kurczaka pokrojony w kostkę
- puszka mleczka kokosowego light
- śmietana 12 % ( 100 ml)
- sól, pieprz, curry,
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- imbir ok. 2 cm, (jeśli nie macie można użyć mielonego)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-olej do smażenia
Przygotowanie:
Filet z kurczaka przyprawiam solą i pieprzem. Obsmażam na
oleju do zrumienienia. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się podsmaży dodajemy mleczko
kokosowe. Pamiętajcie, aby wstrząsnąć
puszką by warstwy mleczka się połączyły. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz curry i starty imbir. Chile
gotujemy i wlewamy śmietanę. Sos można na koniec przyprawić, jeśli zajdzie taka
konieczność. Polecam wypróbować. Dzięki
mleczku kokosowemu sos jest delikatny i aksamitny.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz