Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 11 lipca 2016

Kurczak Curry z mleczkiem kokosowym


Często robię kurczaka curry jednak dodaję śmietanę oraz pomidory z puszki. Przepis ma mojego kurczaka curry możecie znaleźć tutaj: Dziś postanowiłam dodać mleczko kokosowe i zrezygnować z pomidorów, by osiągnąć bardziej aksamitny jednorodny sos.


Składniki:

- filet z kurczaka pokrojony w kostkę
- puszka mleczka kokosowego light
- śmietana 12 % ( 100 ml)
- sól, pieprz, curry,
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- imbir ok. 2 cm, (jeśli nie macie można użyć mielonego)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-olej do smażenia

Przygotowanie:

Filet z kurczaka przyprawiam solą i pieprzem. Obsmażam na oleju do zrumienienia. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę.  Kiedy cebula się podsmaży dodajemy mleczko kokosowe.  Pamiętajcie, aby wstrząsnąć puszką by warstwy mleczka się połączyły. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz curry i starty imbir.  Chile gotujemy i wlewamy śmietanę. Sos można na koniec przyprawić, jeśli zajdzie taka konieczność.  Polecam wypróbować. Dzięki mleczku kokosowemu sos jest delikatny i aksamitny.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print