Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 10 lipca 2016

Pieczone filety z makreli

Makrela to ryba powszechnie jedzona w formie wędzonej lub jako konserwa w puszce. Ja dziś postanowiłam zrobić makrelę, jako danie obiadowe. Udało mi się kupić surowe filety tej zdrowej i pysznej ryby. Błam trochę zaniepokojona ostatecznym efektem, ponieważ czytałam, że makrela po upieczeniu ma intensywny rybny smak.  Okazało się jednak, iż ja nie miałam takiego odczucia. Mięsko jest bardzo delikatne a rybi smak jest mało wyczuwalny. Polecam spróbować. Tak upieczona makrela może służyć, jako samodzielny obiad lub do zalewy octowej.

Składniki:

- filety z makreli (moje miały trochę ości, po upieczeniu jednak stały się one tak delikatne, że można było je swobodnie jeść)
- mąka do panierowania
- sól, pieprz
- bazylia
- olej do pieczenia

Wykonanie:


Filety z makreli płuczemy i osuszamy. Posypujemy przyprawami i odkładamy na godzinę lub dwie. Po tym czasie możemy je panierować w mące a następnie upiec na rozgrzanym oleju. Rybkę pieczemy krótko do zrumienienia. Filety są cienkie i szybko dochodzą.  Można podać ze młodymi ziemniaczkami. Smacznego J  

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print