Zdrowe i chude mięso, którego jeszcze nie jadłam. To danie też zrobiłam właściwie przez
przypadek. Moja koleżanka dała mi mięsko oraz przepis więc postanowiłam
wypróbować. Królik okazał się faktycznie
bardzo delikatny. Przypominał w smaku pierś z kurczaka gotowaną w rosole.
Polecam wypróbować.
Składniki:
- porcje królika
- 4 łyżki oleju
- marchewka, pietruszka, cebula pokrojona w talarki
- 250 ml wody
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Przygotowanie:
Mięso z królika płuczemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy do garnka na rozgrzany olej i opiekamy do zrumienienia. Kiedy królik się zrumieni dodajemy warzywa,
liść laurowy, ziele angielskie oraz
wodę. Całość prużymy pod przykryciem do miękkości mięsa. Ok 40-45 minut. Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami.
Polecam J
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz