Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Królik w warzywach

Zdrowe i chude mięso, którego jeszcze nie jadłam.  To danie też zrobiłam właściwie przez przypadek. Moja koleżanka dała mi mięsko oraz przepis więc postanowiłam wypróbować.  Królik okazał się faktycznie bardzo delikatny. Przypominał w smaku pierś z kurczaka gotowaną w rosole. Polecam wypróbować.


Składniki:
- porcje królika
- 4 łyżki oleju
- marchewka, pietruszka, cebula pokrojona w talarki
- 250 ml wody
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotowanie:
Mięso z królika płuczemy i osuszamy.  Przyprawiamy solą i pieprzem.  Kładziemy do garnka  na rozgrzany olej i opiekamy do zrumienienia.   Kiedy królik się zrumieni dodajemy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie  oraz wodę. Całość prużymy pod przykryciem do miękkości mięsa.  Ok 40-45 minut.  Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami.

 Polecam J

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print