Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Kurczak w sosie curry

Lubicie smaki Indii? Jeśli tak, to naprawdę warto wypróbować to danie. Jest aromatyczne, pełne smaku o intensywnym zapachu curry.



Składniki:

- filet z kurczaka
- 150 ml śmietany 12%
- puszka pomidorów krojonych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- curry, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra

Przygotowanie:


Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem oraz papryką. Pieczemy do zrumienienia. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy przez chwilę. Następnie hartujemy śmietanę i wlewamy ją do reszty potrawy. Całość przyprawiamy curry (dość dużo, by potrawa nabrała odpowiedniego koloru oraz aromatu), bazylią, imbirem, gałką muszkatołową, papryką słodką, papryką ostrą. Chwilę zagotowujemy i danie gotowe. Podajemy z ryżem. 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print