Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 29 maja 2016

Gołąbki z młodej kapusty


Rozpoczyna się sezon na młodą kapustę. Warto, więc ją zastosować w naszej kuchni. Dziś polecam gołąbki. Klasyczne danie naszych mam i babć, które nie traci na popularności.



Składniki:
- główka młodej kapusty
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego z szynki
- torebka ugotowanego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- majeranek, sól, pieprz odrobina bazylii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:


Kapustę kładziemy do osolonej wody i gotujemy przez ok. 5-7 minut. W tym czasie liście zmiękną i będzie je można swobodnie zwijać. Nastepnie odrywamy wierzchnie liście i wycinamy z nich twarde części. Jeśli głębiej znajdujące się liście są nadal twarde warto resztę kapusty włożyć powtórnie do gorącej wody i trochę podgotować. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z odrobiną oleju. Mięso mieszamy z przyprawami, ryżem, cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy dokładnie. Łyżkę mięsa kładziemy na liść kapusty po stronie twardej (od głąba). Zawijamy roladki i układamy w szerokim garnku łączeniem do dołu. Na dno garnka warto włożyć kilka uszkodzonych, lub wierzchnich liści kapusty by gołąbki nie przywarły do dna. Całość zalewamy wrzątkiem lub rosołem, jeśli mamy taką możliwość. Gotujemy na średnim ogniu przez około 30-40 min. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem by liście i gołąbki nie przywarły do dna. Pod koniec gotowania przygotowujemy sos pomidorowy. Przelewamy trochę wywaru do innego naczynia. Dodajemy do niego koncentrat, mąkę oraz sól. Mieszamy intensywnie i dodajemy do gotujących się gołąbków. Gotujemy całość ok. 5 min do zgęstnienia sosu.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print