Łączna liczba wyświetleń

sobota, 28 maja 2016

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Od pewnego czasu miałam ochotę na ciasto czekoladowe. Bardzo też ciekawiły mnie ciasta z marchewką buraczkami lub fasolą. Postanowiłam wykorzystać przepis ze strony: http://rodzinoteka.pl/ciasto-z-burakow-oblednie-aromatyczne-zaskakujace/
I wykonać na jego podstawie fajne ciasto. Gorąco polecam wypróbować J


Składniki:
- 400 g buraków ugotowanych, obranych, pokrojonych w kostkę
-300 ml oleju ( ja użyłam słonecznikowego)
- 5 jajek
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-280 g maki
- 50 g kakao
- 300 g cukru
- cukier wanilinowy lub naturalna wanilia
- szczypta soli
- skórka otarta z pomarańczy
- 80 g gorzkiej czekolady startej na tarce o dużych oczkach

Przygotowanie:

W celu uzyskania 400 g gotowych buraków proponuję 0,5 kg buraków w całości, bez obierania ugotować w garnku.  W zależności od mocy płomienia i wielkości buraków trwa to 1-1,5 h. Gotujemy do miękkości. Ostudzone buraki obieramy i kroimy w kostkę by lepiej się zblendowały. Do buraków wlewamy olej i blendujemy na gładka masę.  Wpijamy po jednym jajku i nadal ubijamy. W kolejnej misce mieszamy składniki suche takie jak mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia, kakao.  Mieszamy składniki mokre z suchymi dokładnie mieszając łyżką. Na koniec wsypujemy startą skórkę z pomarańczy oraz czekoladę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez ok. 65 min. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print