Dziś naszła mnie ochota na chałkę. Miałam akurat resztę
drożdży od pizzy, więc musiałam je wykorzystać. Skorzystałam z przepisu
znajdującego się na stronie: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chalka-drozdzowa-z-kruszonka-7
Dałam mniej drożdży niż w przepisie, ponieważ miałam tylko
80 g. Jednak były one tak ”‘żywe” ze nauczona doświadczeniem sądzę, że
wystarczyłoby połowę. Przy następnym podejściu wypróbuję z mniejszą ilością
drożdży. Ostatecznie chałka wyszła
pyszna, więc polecam J
Idealna na podwieczorek, do kawy zbożowej lub na drugie śniadanie.
Składniki:
- mąka 450 g (wrocławska)
- 2 jajka
- ciepłe mleko 100 ml
- ciepła woda 100 ml
- drożdże 80g
- 6 łyżek cukru
- łyżeczka soli
- roztopione masło ok. 2 łyżek
Składniki na kruszonkę:
-1/6 kostki masła
- 100 g mąki
- cukier- 2-3 łyżki
- wanilia
- rozbełtane jajko do posmarowania ciasta, aby otrzymało po
upieczeniu złotą i błyszczącą skórkę
Przygotowanie:
Robimy odczyn drożdżowy. W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy
drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki.
Odstawiam na ok. 15 min aż drożdże zaczną pracować. Moje po 10 minutach
pracowały już bardzo intensywnie, wiec po tym czasie rozpoczęłam wyrabianie
ciasta. Na stolnicy lub blacie usypujemy
kopiec z mąki. Po środku robimy zagłębienie. Do tego zagłębienia wlewamy ciepłą
wodę, odczyn, jajka, sól, resztę cukru i roztopione i lekko przestudzone masło.
Rozpoczynamy zagniatanie ciasta. Docelowo musi być ono elastyczne i odchodzić
od ręki. Formujemy kulkę i odstawiamy na ok. 1h przykryte ściereczką (ja użyłam
bawełnianego ręczniczka). W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość. Moje ją
potroiło. Ciasto powtórnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Dzielimy na trzy
równe części. Z każdej z nich formujemy walec (patrz rys. 1.) Walce łączymy z
jednej strony i zaczynamy zaplatać jak warkocz. Efekt możemy zobaczyć na rys.2.
Chałkę przekładamy na blaszkę wysypaną mąką i nakrywamy ręczniczkiem. Czekamy
ok. pół godziny aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie smaruje je jajkiem i posypuje
kruszonką. W celu wykonania kruszonki należy połączyć składniki i zagniatać.
Jeśli zbytnio kleją się do rąk można dodać mąki. Chałkę pieczemy przez ok. 30
min w temp 180˚ C.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz