Łączna liczba wyświetleń

piątek, 13 maja 2016

Chałka z kruszonką

Dziś naszła mnie ochota na chałkę. Miałam akurat resztę drożdży od pizzy, więc musiałam je wykorzystać. Skorzystałam z przepisu znajdującego się na stronie: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chalka-drozdzowa-z-kruszonka-7
Dałam mniej drożdży niż w przepisie, ponieważ miałam tylko 80 g. Jednak były one tak ”‘żywe” ze nauczona doświadczeniem sądzę, że wystarczyłoby połowę. Przy następnym podejściu wypróbuję z mniejszą ilością drożdży.  Ostatecznie chałka wyszła pyszna, więc polecam J Idealna na podwieczorek, do kawy zbożowej lub na drugie śniadanie.

Składniki:
- mąka 450 g (wrocławska)
- 2 jajka
- ciepłe mleko 100 ml
- ciepła woda 100 ml
- drożdże 80g
- 6 łyżek cukru
- łyżeczka soli
- roztopione masło ok. 2 łyżek
Składniki na kruszonkę:
-1/6 kostki masła
- 100 g mąki
- cukier- 2-3 łyżki
- wanilia
- rozbełtane jajko do posmarowania ciasta, aby otrzymało po upieczeniu złotą i błyszczącą skórkę

Przygotowanie:
Robimy odczyn drożdżowy. W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki.  Odstawiam na ok. 15 min aż drożdże zaczną pracować. Moje po 10 minutach pracowały już bardzo intensywnie, wiec po tym czasie rozpoczęłam wyrabianie ciasta.  Na stolnicy lub blacie usypujemy kopiec z mąki. Po środku robimy zagłębienie. Do tego zagłębienia wlewamy ciepłą wodę, odczyn, jajka, sól, resztę cukru i roztopione i lekko przestudzone masło. Rozpoczynamy zagniatanie ciasta. Docelowo musi być ono elastyczne i odchodzić od ręki. Formujemy kulkę i odstawiamy na ok. 1h przykryte ściereczką (ja użyłam bawełnianego ręczniczka). W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość. Moje ją potroiło. Ciasto powtórnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Z każdej z nich formujemy walec (patrz rys. 1.) Walce łączymy z jednej strony i zaczynamy zaplatać jak warkocz. Efekt możemy zobaczyć na rys.2. Chałkę przekładamy na blaszkę wysypaną mąką i nakrywamy ręczniczkiem. Czekamy ok. pół godziny aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie smaruje je jajkiem i posypuje kruszonką. W celu wykonania kruszonki należy połączyć składniki i zagniatać. Jeśli zbytnio kleją się do rąk można dodać mąki. Chałkę pieczemy przez ok. 30 min w temp 180˚ C.

Smacznego J

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print