Kolejny mój eksperyment z szynką ze skarpety, tym razem poza suszeniem szynka została ugotowana. Niestety tak szybko została zjedzona, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia po rozkrojeniu. Polecam.
Składniki:
- 1kg szynki bez kości
- 0,25 szkl cukru
- 0,25 szkl soli
- ok. 1 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
- ok. 1 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- pończocha lub skarpeta
- ok. 2 litry wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 5 liści laurowych
- 8 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
Szynkę
dokładnie myjemy (odcinamy z wierzchu ewentualny tłuszczyk). Dokładnie
osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce nacieramy cukrem, pozostałym
cukrem zasypujemy mięso, przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i
wstawiamy do lodówki na ok. 36 h. Następnie odlewamy płyn, myjemy
dokładnie mięso, osuszamy ręcznikiem i nacieramy solą. Znowu przykrywamy
i wstawiamy na 36 h do lodówki. Po tym czasie odlewamy płyn, myjemy,
suszymy ręczniczkiem i nacieramy przyprawami, czosnkiem, pieprzem, a
następnie wymieszanymi paprykami z majerankiem. Wstawiamy do lodówki na 24 h, nie przykrywamy. Przekładamy do skarpety i zawieszamy w
przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu (ja powiesiłam na rurze od
grzejnika). Po ok. 4 dniach szynkę wyciągamy ze skarpety i przygotowujemy wodę do gotowania. W tym celu wlewamy do garnka ok. 2 litry wody, dodajemy przyprawy (1 łyżeczka papryki słodkiej, 5 liści laurowych, 8 kulek ziela angielskiego, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka olej) wkładamy szynkę i zagotowujemy. Gotujemy przez 15 min od zagotowania. Wyłączamy i zostawiamy do ostudzenia. Następnie znowu podłączamy, zagotowujemy i 15 min gotujemy, czynność powtarzamy jeszcze raz. Czyli łącznie 3 razy gotujemy i studzimy. Mięso wyciągamy, osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do lodówki na 2-3h.
Smacznego
Żródło inspiracji
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz