Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 26 kwietnia 2016

Szynka suszona i gotowana

Kolejny mój eksperyment z szynką ze skarpety, tym razem poza suszeniem szynka została ugotowana. Niestety tak szybko została zjedzona, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia po rozkrojeniu. Polecam.


Składniki:

- 1kg szynki bez kości
- 0,25 szkl cukru
- 0,25 szkl soli
- ok. 1 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
- ok. 1 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- pończocha lub skarpeta
- ok. 2 litry wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 5 liści laurowych
- 8 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka oleju 

Wykonanie:

Szynkę dokładnie myjemy (odcinamy z wierzchu ewentualny tłuszczyk). Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce nacieramy cukrem, pozostałym cukrem zasypujemy mięso, przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok. 36 h. Następnie odlewamy płyn, myjemy dokładnie mięso, osuszamy ręcznikiem i nacieramy solą. Znowu przykrywamy i wstawiamy na 36 h do lodówki. Po tym czasie odlewamy płyn, myjemy, suszymy ręczniczkiem i nacieramy przyprawami, czosnkiem, pieprzem, a następnie wymieszanymi paprykami z majerankiem. Wstawiamy do lodówki na 24 h, nie przykrywamy. Przekładamy do skarpety i zawieszamy w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu (ja powiesiłam na rurze od grzejnika). Po ok. 4 dniach szynkę wyciągamy ze skarpety i przygotowujemy wodę do gotowania. W tym celu wlewamy do garnka ok. 2 litry wody, dodajemy przyprawy (1 łyżeczka papryki słodkiej, 5 liści laurowych, 8 kulek ziela angielskiego, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka olej) wkładamy szynkę i zagotowujemy. Gotujemy przez 15 min od zagotowania. Wyłączamy i zostawiamy do ostudzenia. Następnie znowu podłączamy, zagotowujemy i 15 min gotujemy, czynność powtarzamy jeszcze raz. Czyli łącznie 3 razy gotujemy i studzimy. Mięso wyciągamy, osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do lodówki na 2-3h. 

Smacznego :)

Żródło inspiracji

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print