Miałam ochotę na coś mocno czekoladowego, kremowego i bez pieczenia. Tak powstał mój pomysł na ciasto, nazwałam je Czekoladowa fantazja. Z poniższego przepisu wychodzi ok. 16-20 kawałków ciasta. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania i mało pracochłonne, tylko jego wykonanie jest rozłożone w czasie z powodu oczekiwania na wystudzenie budyniu. Polecam
Składniki:
- budyń śmietankowy
- pół litra mleka
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- ok. 8-10 biszkoptów podłużnych
- 180 g wafelków z nadzieniem czekoladowym
- 285 g masła
- ok. 3/4 słoika dżemu z ciemnych owoców np. porzeczek, wiśni
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 0,5 szkl. gorącej wody
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Wykonanie:
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gotowego wrzucić połamane czekolady i mieszać do ich rozpuszczenia. Pozostawić do ostudzenia, co jakiś czas można zamieszać aby nie powstał kożuch. Wyjąć masło z lodówki aby miało temp. pokojową. 85 g masła rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Wafelki zmielić za pomocą
blendera, połączyć z rozpuszczonym masłem. Tak powstałą masą wyłożyć formę o wymiarach 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieść ją równomiernie łyżką aby powstał ładny spód. Włożyć do
lodówki na ok. 10-15 min. Zaparzyć kawę. Ostygnięty budyń zmiksować z 200 g miękkiego masła. Połową tak powstałego kremu wyłożyć spód z wafelków, na to ułożyć biszkopty namoczone delikatnie w kawie (najlepiej zanurzyć jeden koniec, po czym przechylić do góry nogami aby kawa spłynęła na całość biszkopta), między nimi nałożyć dżem. Całość przykryć resztą kremu i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz