Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 12 kwietnia 2016

Schab faszerowany czosnkiem


Danie to na pewno przypadnie do gustu osobą, które lubią czosnek. Delikatne i chude mięso ze schabu łączy się idealnie z intensywną czosnkową nutą oraz ziołami.  Jest idealne na niedzielny obiad oraz jako wędlina do świeżego pieczywa.

Składniki:
- 1.5 kg schabu w kawałku
- 6 ząbków czosnku
- majeranek, sól, pieprz, papryka czerwona oraz ostra, liście laurowe, oliwa, bazylia

Przygotowanie:

 24 godziny przed pieczeniem przygotowuję marynatę łącząc ze sobą wszystkie przyprawy i zalewając oliwą.  W mięsie robię sakiewki tak, aby móc włożyć tam obrane ząbki czosnku.  Kiedy cały czosnek jest już w sakiewkach nacieram mięso marynatą. Owijam folią spożywczą lub kładę do naczynia i zabezpieczam górę. Mięsko kładę do lodówki na 24 h. Po tym czasie możemy rozpocząć pieczenie. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 190˚ C. Mięso wyjmujemy z lodówki i opiekamy ze wszystkich stron na patelni, aby pory mięsa zostały zamknięte.  Po tym zabiegu możemy mięso włożyć do foli do pieczenia i szczelnie zamykamy. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1,5 h (piekę proporcjonalnie do wagi mięsa). Godzina pieczenia na kilogram mięsa.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print