Danie to na pewno przypadnie do gustu osobą, które lubią
czosnek. Delikatne i chude mięso ze schabu łączy się idealnie z intensywną
czosnkową nutą oraz ziołami. Jest
idealne na niedzielny obiad oraz jako wędlina do świeżego pieczywa.
Składniki:
- 1.5 kg schabu w kawałku
- 6 ząbków czosnku
- majeranek, sól, pieprz, papryka czerwona oraz ostra,
liście laurowe, oliwa, bazylia
Przygotowanie:
24 godziny przed pieczeniem
przygotowuję marynatę łącząc ze sobą wszystkie przyprawy i zalewając oliwą. W mięsie robię sakiewki tak, aby móc włożyć
tam obrane ząbki czosnku. Kiedy cały
czosnek jest już w sakiewkach nacieram mięso marynatą. Owijam folią spożywczą
lub kładę do naczynia i zabezpieczam górę. Mięsko kładę do lodówki na 24 h. Po
tym czasie możemy rozpocząć pieczenie. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 190˚
C. Mięso wyjmujemy z lodówki i opiekamy ze wszystkich stron na patelni, aby
pory mięsa zostały zamknięte. Po tym
zabiegu możemy mięso włożyć do foli do pieczenia i szczelnie zamykamy. Pieczemy
w piekarniku przez ok. 1,5 h (piekę proporcjonalnie do wagi mięsa). Godzina
pieczenia na kilogram mięsa.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz