Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 10 kwietnia 2016

Placki po węgiersku

Bardzo lubię to danie aczkolwiek stosunkowo rzadko gości na stole, ponieważ tarcie ziemniaków jest bardzo pracochłonne. Jednak dziś mogłam skorzystać z pomocy męża, więc postanowiłam to danie wykonać.Skorzystałam z młodych ziemniaczków, więc dzisiejsze placki były wyjątkowo delikatne w smaku. Polecam wypróbować, to jest naprawdę pyszne połączenie.



Składniki na placki ziemniaczane:
- ziemniaki ok. 1 kg (obrane i starte)
- mąka wrocławska ( 4-5 łyżek)
- jajko
- sól
- olej do smażenia

Składniki na farsz:
- mięso mielone 250g (wieprzowe lub wołowe), można też kawałek mięsa pokroić w kostkę
- 300g pieczarek
- 1 papryka czerwona lub żółta
- pomidory w puszce
- koncentrat pomidorowy (połowa słoiczka)
- jedna duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól, pieprz, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra,

Przygotowanie:
Starte ziemniaki odstawiamy pod przykryciem. Odcedzamy nadmiar wody. Do ziemniaków wbijamy jajko, solimy i wsypujemy mąkę. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Jeśli ciasto nadal będzie rzadkie warto jeszcze dodać trochę mąki. 
Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni z małą ilością oleju. Kiedy cebulka się zrumieni dodaję mięso (jeśli jest  w kostce warto je podpiec a następnie prużyć na małym ogniu). Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Papryka potrzebuje trochę czasu by zmięknąć po tym czasie  dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Woda z pieczarek musi odparować i możemy wtedy dodać resztę składników farszu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym momencie trzeba też przyprawić całość. Po kilku minutach farsz jest gotowy. Pozostaje jeszcze upieczenie naszych placków i pyszne danie jest gotowe :)  Placki można podawać udekorowane śmietanką lub jogurtem.
Polecam Auri :) 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print