Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 14 marca 2016

Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku

Dziś polecam wszystkim pyszną zapiekankę ze szpinaku i ziemniaków. Jest bardzo szybka do zrobienia i nie posiada mięsa, więc idealny przykład obiadu wegetariańskiego. Oryginalny przepis znalazłam na stronie: http://talerzpokus.tv/przepis/zapiekanka_z_ziemniakow_i_szpinaku.html



Składniki:
- 4-5 dorodnych ziemniaków
- opakowanie szpinaku
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie sera feta
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 12 %
- oliwa do pieczenia
- sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie do zrumienienia. Następnie dodajemy szpinak. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i połowę z nich kładziemy na spód posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.  Na ziemniaki kruszymy ser feta. Następnie wykładamy szpinak i nakrywamy resztą ziemniaków.  Przygotowujemy sos: łączymy jajka ze śmietaną oraz przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180˚ C przez ok. 30 min. Możemy włączyć termoobieg, aby ziemniaczki przyrumieniły się od góry.

Smacznego J

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print