Dziś polecam wszystkim pyszną zapiekankę ze szpinaku i
ziemniaków. Jest bardzo szybka do zrobienia i nie posiada mięsa, więc idealny
przykład obiadu wegetariańskiego. Oryginalny przepis znalazłam na stronie: http://talerzpokus.tv/przepis/zapiekanka_z_ziemniakow_i_szpinaku.html
- 4-5 dorodnych ziemniaków
- opakowanie szpinaku
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie sera feta
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 12 %
- oliwa do pieczenia
- sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej
wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie do zrumienienia. Następnie
dodajemy szpinak. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane
ziemniaki kroimy w plastry i połowę z nich kładziemy na spód posmarowanego
oliwą naczynia żaroodpornego. Na
ziemniaki kruszymy ser feta. Następnie wykładamy szpinak i nakrywamy resztą
ziemniaków. Przygotowujemy sos: łączymy
jajka ze śmietaną oraz przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180˚ C przez ok. 30 min. Możemy włączyć termoobieg,
aby ziemniaczki przyrumieniły się od góry.
Smacznego J
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz