Ryby to bardzo ważny element naszej diety. Jednak nie każdy
lubi ich smak. Dziś przemyciłam rybę do obiadu w mniej oczywistej postaci. W zapiekance oprócz ryby jest wiele warzyw i
wszystko łączy się idealnie w jedną całość. Polecam wypróbować. Przepis znalazłam na stronie: http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/12/ryba-po-podhalansku.html
Składniki:
- mintaj 600 g (lub inny filet, np. dorsz)
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół średniego selera
- 200 ml śmietanki 12%
- 130 ml soku pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do ryby, olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki, resztę warzyw w
kostkę. Całość podsmażamy na patelni przez ok. 10-15 min aż do zmięknięcia
warzyw. Najlepiej po krótkim czasie patelnię przykryć, aby warzywa szybciej
doszły. Rybę kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do ryb. Smażymy na patelni do zrumienienia. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem przekładamy warzywa oraz rybę. Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę z sosem pomidorowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.
Pieczemy w piekarniku przez ok 40 min w temp. 180 C.
Smacznego :)
Pieczemy w piekarniku przez ok 40 min w temp. 180 C.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz