Wielkanocny baranek z ciasta to już u Nas w domu tradycja od wielu lat. Przepis jest banalny, a ciasto pyszne. Można go zrobić kilka dni przed Świętami i na pewno będzie smaczny. Tak bardzo lubię to ciasto, że wykorzystuję je często do pieczenia małych babeczek lub dużej kolorowej babki. Przyznam, że jedyne co jest stresujące przy tym wypieku to wyciąganie go z foremki, zdarza się niestety, że baranek lekko się wówczas uszkodzi :( , ale trening czyni mistrza. Po upieczeniu należy go wyciągnąć z piekarnika i poczekać aż wystygnie, wtedy delikatnie nożem obkroić naokoło, po czym powoli rozpocząć otwieranie foremki. Najczęściej uszkodzeniu może ulec głowa która lubi mocno przywrzeć do foremki.
Ja lubię moje baranki dodatkowo przyozdobić czerwoną wstążką z dzwonkiem, zapakować ładnie w celofan lub praktyczniej w rękaw do pieczenia, nakleić ładną świąteczną naklejkę i obdarować osoby, które odwiedzamy w Święta. Dlatego uważam, że taki własnoręcznie zrobiony Baranek może stanowić miły prezent Wielkanocny.
Składniki:
- 1/4 kostki margaryny o temp. pokojowej
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 2/3 szkl mąki
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 kropla olejku migdałowego
- 1-2 łyżki mleka
Wykonanie:
Margarynę, cukier i jajka ubić mikserem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krupczatką. Na końcu dodać cukier waniliowy i aromat, oraz mleko. Ciasto wyłożyć do foremki dokładnie nasmarowanej margaryną (może być zwykła margaryna do smarowania pieczywa). Piec ok. 40-45 min w temp. 175°C. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, następnie delikatnie obkroić boki i ostrożnie otwierając foremkę wyłożyć baranka.
Polecam i smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz