Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 20 marca 2016

Magiczne ciasto waniliowe z ananasem i wiórkami kokosowymi

Przepis na magiczne ciasto znalazłam zupełnie przez przypadek. Jest to jeden z tych, które trzeba niemal natychmiast spróbować. Oczywiście postanowiłam go trochę wzbogacić o owoce i wiórki kokosowe. Chyba pierwszy raz piekłam ciasto, które ma taką luźną konsystencję. Byłam ciekawa czy naprawdę wyjdzie. No i cóż wyjść wyszło ale na pewno do łatwych ciast nie należy. Niestety część biszkoptowa wyszła mi bardzo niska, wręcz znikoma. Przypuszczam, że to przez to iż miałam ciut większą foremkę, polecana jest 20x20 cm, a moja miała wymiary 23x23 cm. Mimo wszystko ciasto było pyszne, dlatego następnego dnia upiekłam jego czekoladową wersję(http://krolowiedomu.blogspot.com/2016/03/magiczne-ciasto-czekoladowe-z-ananasem.html) i przyznam, że o wiele bardziej przypadła Nam do gustu. W przyszłości pewnie będę właśnie ją piec. Ogólnie ciasto fajne, ale trzeba je wyczuć.



Składniki: 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową !!!

- 4 jajka
- 4 krople soku z cytryny
- 150 g cukru
- 1 łyżka wody
- 125 g rozpuszczonego masła lub margaryny
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 115 g mąki pszennej
- 0,5 l letniego mleka
- 0,5 puszki ananasa w kostce
- wiórki kokosowe do posypania ciasta

Wykonanie:

Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać sok z cytryny i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką wody na puszystą masę. Dodać roztopione i przestudzone masło, zmiksować. Następnie dodać aromat, mąkę i letnie mleko, miksując za każdym razem po dodaniu każdego ze składników (Uwaga po dodaniu mleka masa mocno pryska podczas mieszania). Na końcu dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką. Połowę ciasta wylać na blaszkę natłuszczoną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 20 cm (jeśli używamy tortownicy należy ją szczelnie wyłożyć papierem do pieczenia żeby ciasto nie wypłynęło), wyłożyć na ciasto ananasa, wylać pozostałą część ciasta  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C (grzanie dolne) na ok 35-40 min. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i posypać wiórkami kokosowymi, wstawić ponownie do pieca i piec ok. 10-15 min Gotowe ciasto powinno się delikatnie trząść (lub już wcale nie trząść). Wyciągnąć z pieca, zostawić do ostudzenia, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasta nie trzeba już później przechowywać w lodówce.


Smacznego  :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print