Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową !!!
- 4 jajka
- 4 krople soku z cytryny
- 150 g cukru
- 1 łyżka wody
- 125 g rozpuszczonego masła lub margaryny
- 75 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 0,5 l letniego mleka
- 0,5 puszki ananasa w kostce
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Wykonanie:
Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać sok z cytryny i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką wody na puszystą masę. Dodać roztopione i przestudzone masło, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakaem i letnie mleko, miksując za każdym razem po dodaniu każdego ze składników (Uwaga po dodaniu mleka masa mocno pryska podczas mieszania). Na końcu dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką. Połowę ciasta wylać na blaszkę natłuszczoną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 20 cm (jeśli używamy tortownicy należy ją szczelnie wyłożyć papierem do pieczenia żeby ciasto nie wypłynęło), wyłożyć na ciasto ananasa, wylać pozostałą część ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C (grzanie dolne) na ok 35-40 min. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i posypać wiórkami kokosowymi, wstawić ponownie do pieca i piec ok. 10-15 min Gotowe ciasto powinno się delikatnie trząść (lub już wcale nie trząść). Wyciągnąć z pieca, zostawić do ostudzenia, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasta nie trzeba już później przechowywać w lodówce.
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz