Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 20 marca 2016

Magiczne ciasto czekoladowe z ananasem i wiórkami kokosowymi

Dzień po upieczeniu waniliowego magicznego ciasta (http://krolowiedomu.blogspot.com/2016/03/magiczne-ciasto-waniliowe-z-ananasem-i.html )postanowiłam spróbować jego czekoladową wersję. Zdecydowanie bardziej przypadła Nam ona do gustu, choć niestety nadal część biszkoptowa była dość znikoma. Będę próbować dalej za jakiś czas, jak znajdę sposób aby warstwa biszkopta wyszła od razu Wam napiszę. Na pewno zaopatrzę się w mniejszą foremkę, bo może to jest przyczyną. Mimo wyraźnej części biszkoptu i tak ciasto polecam.


 

Składniki: 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową !!!

- 4 jajka
- 4 krople soku z cytryny
- 150 g cukru
- 1 łyżka wody
- 125 g rozpuszczonego masła lub margaryny
- 75 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 0,5 l letniego mleka
- 0,5 puszki ananasa w kostce
- wiórki kokosowe do posypania ciasta

Wykonanie:

Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać sok z cytryny i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką wody na puszystą masę. Dodać roztopione i przestudzone masło, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakaem i letnie mleko, miksując za każdym razem po dodaniu każdego ze składników (Uwaga po dodaniu mleka masa mocno pryska podczas mieszania). Na końcu dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką. Połowę ciasta wylać na blaszkę natłuszczoną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 20 cm (jeśli używamy tortownicy należy ją szczelnie wyłożyć papierem do pieczenia żeby ciasto nie wypłynęło), wyłożyć na ciasto ananasa, wylać pozostałą część ciasta  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C (grzanie dolne) na ok 35-40 min. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i posypać wiórkami kokosowymi, wstawić ponownie do pieca i piec ok. 10-15 min Gotowe ciasto powinno się delikatnie trząść (lub już wcale nie trząść). Wyciągnąć z pieca, zostawić do ostudzenia, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasta nie trzeba już później przechowywać w lodówce.


Smacznego  :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print