Składniki (dla 4 osób):
- 500 g makaronu Tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim
- 800 g piersi z indyka
- 1 szkl. suszonych grzybów
- 400 g śmietany 18%
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawa Gyros
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- pietruszka suszona lub świeża do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Indyka umyć i pokroić w drobną kostkę. Doprawić przyprawą Gyros i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, przykryć przykrywką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Grzyby zalać wrzątkiem, odcedzić i posiekać na drobniejsze lub wrzucić w całości do gotującego się mięsa. Dodać szklankę wody lub więcej (aby mięso było częściowo przykryte). Dalej gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 25-30 min. Ugotować makaron. Do mięsa dodać śmietanę, najlepiej odlać część sosu i najpierw wymieszać w osobnej miseczce, następnie delikatnie wlewać do mięsa, cały czas mieszając aby nam się sos nie zważył. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerz wyłożyć makaron , następnie nałożyć na niego indyka z sosem, posypać pietruszką.
Smacznego

Brak komentarzy :
Prześlij komentarz