Łączna liczba wyświetleń

środa, 23 marca 2016

Tagliatelle z indykiem w sosie grzybowym

Przyznam, że jestem fanem makaronów. Gdy nie mam zbytniej koncepcji na obiad, to zazwyczaj robię właśnie makaron. Żeby nie było nudno to czasami wymyślam sobie jak go zrobić inaczej niż typowe bolognese. I tak powstał makaron z mięsem z piersi indyka w sosie grzybowym. Był pyszny, na pewno jeszcze nie raz go zrobię. Polecam :)


Składniki (dla 4 osób):

- 500 g makaronu Tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim
- 800 g piersi z indyka
- 1 szkl. suszonych grzybów
- 400 g śmietany 18%
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawa Gyros
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- pietruszka suszona lub świeża do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Indyka umyć i pokroić w drobną kostkę. Doprawić przyprawą Gyros i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, przykryć przykrywką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Grzyby zalać wrzątkiem, odcedzić i posiekać na drobniejsze lub wrzucić w całości do gotującego się mięsa. Dodać szklankę wody lub więcej (aby mięso było częściowo przykryte). Dalej gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 25-30 min. Ugotować makaron. Do mięsa dodać śmietanę, najlepiej odlać część sosu i najpierw wymieszać w osobnej miseczce, następnie delikatnie wlewać do mięsa, cały czas mieszając aby nam się sos nie zważył. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerz wyłożyć makaron , następnie nałożyć na niego indyka z sosem, posypać pietruszką.



Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print