Snickerdoodles to przepyszne ciasteczka w posypce cynamonowo-cukrowej. Przyznam, że robiłam je drugi raz i kolejny raz nadziałam masą kajmakową, gdyż ta wersja jest po prostu doskonała. W sumie wyszło mi 25 ciastek z nadzieniem i dwa zwykłe bez nadzienia. Jeżeli nie chcecie robić nadziewanych snickerdoodles powinno Wam wyjść ok 50 sztuk zwykłych. Każdą z wersji polecam, te ciastka są po prostu super :)
Inspirowałam się dwoma przepisami :
http://www.mniammniam.com/Snickerdoodles___czyli_ciasteczka_z_cukrowo__cynamonowym_wierzchem_-13558p.html
http://www.mojewypieki.com/post/snickerdoodles
Składniki (na około 25 sztuk z nadzieniem lub około 50 sztuk bez nadzienia):
- 225 g margaryny lub masła w temp. pokojowej
- 1,25 szkl cukru
- 2 jajka klasy L
- 2,75 szkl mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,75 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- puszka masy krówkowej (kajmakowej)-nadzienie
Do obtoczenia:
1/3 szkl cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Utrzeć mikserem masło lub margarynę z cukrem na gładką masę, następnie dodać jajka i dokładnie ubić. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Dodać do masy i zmiksować. W osobnej małej miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Blat posypać lekko mąką, wziąć garść ciasta spłaszczyć w rękach, następnie rozpłaszczyć na blacie do grubości ok. 0,5 cm (maki używać jak najmniej tylko by ciasto nie kleiło się do blatu). Wyciąć szklanką kółeczka (parzystą ilość). Następnie na jedno kółeczko nałożyć łyżeczkę masy kajmakowej i przykryć drugim kółkiem. Dokładnie skleić na bokach, obtoczyć w cukrowo-cynamonowej posypce. Tak przygotowane położyć na natłuszczonej blasze, w dużych odstępach od siebie (ok. 3-4 cm) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez ok 20 min, aż ciastka nie zrumienią się delikatnie na brzegach. Wyjąć poczekać aż trochę wystygną i przełożyć na talerz. Jeżeli chcecie ciastka bez nadzienia, formujecie w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego, po czym je spłaszczacie, obtaczacie w posypce i pieczecie ok. 10-15 minut.
Smacznego
Łączna liczba wyświetleń
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz