Niedawno zakupiłam nasiona Chia. Zachęcona ich drogocennymi właściwościami (Właściwości i wartości odżywcze Chia ), stwierdziłam że warto spróbować. Postanowiłam przygotować z nich pudding. Poprzeglądałam różne przepisy i wymyśliłam własny z tych składników, które miałam w domu. Byłam bardzo ciekawa efektu. Deser bardzo Nam smakował. Jutro spróbuję zrobić z kawą zamiast kakao. Polecam eksperymentowanie. Smacznego
Składniki (dla 2 osób):
- 4 łyżki nasion Chia
- 200 ml mleka
- 4 łyżeczki kakao rozpuszczalnego
- 1 banan
- 2 ciastka zbożowe np. LU Go lub belVita
- 2-3 łyżeczki dżemu aroniowego (lub innego)
- 2-3 łyżeczki wiórków kokosowych
Wykonanie:
W mleku rozpuścić kakao. Przygotować dwie szklanki, nasypać po 2 łyżki nasion Chia do każdej, zalać nasiona przygotowanym kakao (ok. 100 ml kakao do każdej szklanki), zamieszać i odstawić na 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Po ok. 2 godzinach można wstawić do lodówki. Gdy pudding stężeje, nałożyć kolejne warstwy, w następującej kolejności do każdej ze szklanek: 0,5 pokrojonego banana, 1 pokruszone ciastko, 1-1,5 łyżeczki dżemu, 1-1,5 łyżeczki wiórków kokosowych.
Smacznego
Łączna liczba wyświetleń
sobota, 5 marca 2016
Chia-pudding
Etykiety:
banan
,
chia
,
ciastka zbożowe
,
dżem
,
kakao
,
mleko
,
pudding
,
wiórki kokosowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz