Łączna liczba wyświetleń

sobota, 5 marca 2016

Chia-pudding

Niedawno zakupiłam nasiona Chia. Zachęcona ich drogocennymi właściwościami (Właściwości i wartości odżywcze Chia ), stwierdziłam że warto spróbować. Postanowiłam przygotować z nich pudding. Poprzeglądałam różne przepisy i wymyśliłam własny z tych składników, które miałam w domu. Byłam bardzo ciekawa efektu. Deser bardzo Nam smakował. Jutro spróbuję zrobić z kawą zamiast kakao. Polecam eksperymentowanie. Smacznego



Składniki (dla 2 osób):

- 4 łyżki nasion Chia
- 200 ml mleka
- 4 łyżeczki kakao rozpuszczalnego
- 1 banan
- 2 ciastka zbożowe np. LU Go lub belVita
- 2-3 łyżeczki dżemu aroniowego (lub innego)
- 2-3 łyżeczki wiórków kokosowych

Wykonanie:

W mleku rozpuścić kakao. Przygotować dwie szklanki, nasypać po 2 łyżki nasion Chia do każdej, zalać nasiona przygotowanym kakao (ok. 100 ml kakao do każdej szklanki), zamieszać i odstawić na 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Po ok. 2 godzinach można wstawić do lodówki. Gdy pudding stężeje, nałożyć kolejne warstwy, w następującej kolejności do każdej ze szklanek: 0,5 pokrojonego banana, 1 pokruszone ciastko, 1-1,5 łyżeczki dżemu, 1-1,5 łyżeczki wiórków kokosowych.


Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print