Łączna liczba wyświetleń

sobota, 27 lutego 2016

Dietetyczne ciasteczka owsiane

Przyznam się bez bicia, że było to moje drugie podejście do tego typu wypieków. Za pierwszym razem zrobiłam je jakieś dwa lata temu, kiedy to rozpoczynałam przygodę ze zdrowym trybem życia. Dziś postanowiłam powtórnie podejść do tematu. Nie pamiętam dokładnie, z jakiego przepisu korzystałam ostatnio, ale wadą tamtych ciasteczek było to, że były nieco gumowate. Tym razem skorzystałam z przepisu ze strony: http://przepisnikkuchenny.blogspot.com/2014/03/dietetyczne-ciasteczka-owsiane.html
Nieco go wzbogaciłam i muszę przyznać, że efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasteczka są dobre, a słodycz nadaje im naturalny cukier z suszonych owoców oraz bananów. Najlepsze są bezpośrednio po upieczeniu ponieważ są chrupkie. Kolejnego dnia niestety miękną.



Składniki:
- 2 dojrzałe banany ( są bardziej słodkie i miękkie)
- szklanka płatków owsianych
- łyżka pestek słonecznika
- łyżka pestek dyni
- 6 kostek gorzkiej czekolady pokrojonych w małe kwadraciki
- suszone owoce ( ja dodałam łyżkę żurawiny i 6 pokrojonych w kostkę suszonych śliwek)
- łyżka miękkiego masła
Przygotowanie:
Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa i odstawiamy na 15-20 min. Po tym czasie z masy możemy rozpocząć formowanie ciasteczek. Piekarnik nagrzewamy do 180˚ C.  Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy ciasteczka.  Pieczemy ok. 15 min na złoty kolor

Smacznego J

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print