Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 7 stycznia 2016

Rolada

Ostatnio postanowiłam zrobić poświąteczne czystki w szafkach kuchennych. Ponieważ została mi reszta maku i masa krówkowa wymyśliłam, że upiekę roladę makową. Aby nie była za słodka dodałam jeszcze bitej śmietany.  Rolada wychodzi naprawdę spora na ok 12-16 kawałków (na zdjęciu jest pół rolady-cała nie zmieściłaby mi się na talerzu). Jeżeli mamy gości wierzch ciasta można dodatkowo polać ciemną czekoladą, żeby ładniej się prezentowało. Ja piekłam dla domowników więc postanowiłam zrobić je bez przyozdobienia. Zjedliśmy je bardzo szybko, a na początku obawiałam się, że wyszło za dużo i pewnie będzie bardzo słodkie przez kajmak. Myliłam się w smaku ciasto było idealne. Polecam



Składniki: 

-  4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka (400 g) masy krówkowej o dowolnym smaku (ja użyłam o smaku kokosowym)
- 330 ml śmietany kremówki
- ok. 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- woda

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka. Suche składniki wymieszać razem i delikatnie domieszać do powstałej masy (ja użyłam miksera ale zmniejszyłam obroty do minimum). Dużą blaszkę (najlepiej z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać je za pomocą łyżki. Piec ok. 10-15 min w temp. 180° C (środkowa półka, grzanie dolne). Gorący biszkopt wyłożyć na papier do pieczenia, zdjąć papier na którym piekliśmy. Zwinąć w roladę razem z papierem, na który wyłożyliśmy ciasto. Pozostawić do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić z cukrem pudrem, żelatynę rozpuścić w najmniejszej ilości wody, dodać do bitej śmietany (najpierw kilka łyżek bitej śmietany dodać do żelatyny i wymieszać następnie przelać powoli do bitej śmietany cały czas mieszając). Roladę wysmarować masą krówkową, pozostawiając minimum 2 cm marginesu (aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie uciekło) następnie wyłożyć na nią przygotowaną śmietanę, zwinąć i schłodzić w lodówce min. 2-3 godz.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print