Przyznam, że nigdy wcześniej nie jadłam, ani nie robiłam ciasta bananowego. Wiele osób je zachwalało za smak i prostotę wykonania, w końcu postanowiłam do nich dołączyć. Ciasto wyrobiłam widelcem, aby je wzbogacić dodałam chałwę i posypałam sezamem, przepis, który mnie zainspirował znajdziecie tutaj. Pierwszy raz trafiłam na ten blog, przyznam, że przepisy znajdujące się na nim są świetne, więc nie będzie to moja jedyna wizyta. Ciasto polecam-pycha :)))
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 szkl mąki
- 100 g rozdrobnionej chałwy
- 4-5 łyżeczki sezamu
Wykonanie:
W misce rozdrobnić widelcem banany bez skórki. Dodać cukier, jajko, olej
i dobrze zamieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą,
ponownie wymieszać. Na koniec połączyć z rozdrobnioną chałwą. Ciasto
przelać do małej keksówki natłuszczonej olejem. Posypać wierzch sezamem.
Piec w 180° C (środkowa półka, grzanie dolne) przez ok. 40 min, do tzw.
suchego patyczka.
Smacznego
Łączna liczba wyświetleń
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz