Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 7 stycznia 2016

Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym

W niedziele można poświęcić więcej czasu na wykonanie obiadu. jeszcze w jesiennym nastroju postanowiłam wykonać obiad promujący  polskie klasyczne smaki : polędwica wieprzowa oraz grzyby. Myślę, że podając to danie będziemy mogli wykazać się znajomością prawdziwie polskiej kuchni.

Składniki:
- polędwica wieprzowa
- cebula
- czosnek
- grzyby suszone w całości ( pół szklanki)
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka mąki
- olej do pieczenia
- woda, wino czerwone lub rosół ok 200 ml
- sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, papryka, jałowiec



Przygotowanie:
 Polędwice wieprzową obieram z błon i tnę na plasterki o grubości 2 cm. Przyprawiam, dodaje przeciśnięty czosnek oraz skrapiam olejem. Mięso powinno pozostać w marynacie ok  3h.  Suszone grzyby mielimy, lub moczymy i drobno kroimy. Ja użyłam mielonych grzybów. Po zmieleniu zajmowały objętość ok 1/4 szklanki. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy na niego polędwiczki. Opiekamy z obu stron tak aby pory się zamknęły. Po tym czasie dorzucamy na patelnię  pokrojoną w piórka cebule oraz zmielone grzyby. Całość podlewamy  wodą, winem lub rosołem, i przykrywamy. Ja użyłam czerwonego wina, myślę, że idealnie się komponuje z mięsem wieprzowym oraz grzybami. Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatne, więc po ok 30 minutach można z powodzeniem przystąpić do zrobienia sosu. W tym celu mieszamy mąkę z mlekiem, całość hartujemy i wlewamy na patelnię. W razie konieczności sos można dodatkowo przyprawić.
Smacznego
Auri :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print