Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Schab faszerowany żurawiną


Na te Święta postanowiłam przygotować schab z żurawiną, zamiast ze śliwką. Jest pyszny i aromatyczny, lekko wilgotny dzięki suszonej żurawinie. Wspaniałe danie nie tylko na święta i duże okazje, ale i na codzienny obiad. Można go też podawać na zimno jako wędlinę. Oto mój przepis.



Składniki:

- 1,5 kg schabu bez kości
- ok. 200 g suszonej żurawiny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczi pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka bazyli

Wykonanie:

Schab dokładnie umyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Mięso naciąć w środku nożem tworząc kieszonkę do faszerowania. Do środka ciasno włożyć suszoną żurawinę (można sobie pomóc końcem od drewnianej kuli do ciasta lub drewnianą mątewką). Koniec mięsa zamykamy za pomocą wykałaczek, żeby nam farsz nie wypadł. Schab solimy i pieprzymy z obydwu stron. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso z zewnątrz. Schab wkładamy do naczynia w którym będziemy go piec, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz., a najlepiej na całą noc. Wlewamy ok 1 szkl. wody i pieczemy pod przykryciem przez ok. 2 godz. w temp. 180 °C (termoobieg, dolna półka, przez ostatnie 30 min piec bez przykrycia).


Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print