Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 20 grudnia 2015

Piernik krakowski

Przepis na ten piernik znalazłam kilka lat temu na przyprawie do pierników. Wypróbowałam i od tamtej pory co roku gości na moim stole. Piekę go w foremce w kształcie gwiazdy o średnicy ok 23 cm, przekładam powidłami, polewam roztopioną czekoladą i przyozdabiam dekoracjami z białej czekolady. Polecam.




Składniki:

- 400 g mąki
- 120 g margaryny lub masła
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki powideł lub dżemu np. z czarnych porzeczek lub wiśni
- 3 łyżeczki kakao
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- bakalie (opcjonalnie, ja nie daje)
- 1 słoik powideł (do przełożenia, opcjonalnie)
- polewa (gotowa lub zrobiona samodzielnie, ja polewam rozpuszczoną mleczną czekoladą)

Wykonanie:

Margarynę lub masło roztopić i wystudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodać żółtka i cukier, dalej miksować aż cukier się rozpuści. Wszystkie składniki suche przesiać i połączyć. Do masy dodać mleko i wszystkie suche składniki, dalej miksować na niskich obrotach. Następnie dołożyć dżem, wlać ostudzony tłuszcz i wymieszać. Dodać bakalie (opcjonalnie) i wymieszać. Formę wysmarować olejem, wlać przygotowaną masę i piec w temp. 180°C ok. 60-70 min. do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2-3 płaty, posmarować powidłami. Polać polewą.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Print