Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. płynnego miodu
- 1 jajko (L)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
Wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce zmiksować na puszysta masę masło i cukier. Dodać jajko, wymieszać, następnie dodać miód i ponownie dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.
Jeżeli ciasto będziecie wycinać zwykłymi foremkami, to należy je rozwałkowywać na oprószonym mąką blacie i wykrawać ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i piec w temp. 175°C ok. 10 min.
Jeżeli macie takie foremki jak ja (zdjęcie poniżej) należy nasmarować je olejem i powciskać w nie ciasto, a następnie upiec.
Foremki, z których korzystałam. |
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz