Nogi z kaczki w marynacie miodowo-paprykowej to idealny pomysł na niedzielny obiad. Oczywiście marynata ta daje nam słodko-ostry smak, jeśli nie lubicie takiego połączenia po prostu nie dawajcie miodu, jeżeli lubicie bardzo pikantne, zwiększcie ilość ostrej papryki np. do 2 łyżeczek. Polecam podawać z pyzami lub kaszą jaglaną, buraczkami, modrą kapustą lub gotowaną marchewką.
Składniki:
- 2 nogi z kaczki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżeczki majeranku
- sól
Wykonanie:
Nogi kaczki umyć i oczyścić z ewentualnych resztek piór lub nadmiaru tłuszczu, posolić. W misce przygotować marynatę z sosu sojowego, oliwy z oliwek, miodu, czosnku przeciśniętego przez praskę, papryk i majeranku. Włożyć mięso do marynaty i dokładnie je nią natrzeć, przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie przełożyć całość wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok 1,5 godziny w temp. 200°C (dolna półka w piekarniku, turbo-grill), co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem. Gotowe mięso powinno przy nakłuciu widelcem być miękkie i delikatnie odchodzić od kości.
Smacznego
Łączna liczba wyświetleń
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz